Blog
Włoskie słodycze idealne na deser i podwieczorek
Włoskie słodycze to pyszna i popularna część włoskiej kuchni. Od tradycyjnych cannoli i croissantów po nowoczesne tiramisu i panna cotta - włoskie słodycze są idealne na deser lub podwieczorek. Poznajmy składniki tych pysznych smakołyków. Czym się wyróżniają włoskie...
Jak wybrać dobry płyn do płukania?
Polscy konsumenci często stają przed dylematem wyboru właściwego środka zmiękczającego do prania. Przy tak wielu różnych rodzajach płynów dostępnych na rynku, może być trudno określić, który z nich najlepiej odpowiada indywidualnym potrzebom. Z naszego wpisu dowiesz...
Zalety włoskich płynów marki Felce Azzurra
Włoska chemia gospodarcza wyróżnia się bardzo wysoką jakością. Detergenty są nie tylko skoncentrowane i bardzo skuteczne, ale przede wszystkim pięknie pachną. Doskonałym przykładem produktów tego typu są włoskie płyty marki Felce Azzurra. Poznaj ich zalety. Doskonała...
Najpopularniejsze włoskie kawy
Kawa jest częścią włoskiej kultury od wieków, a kraj ten znany jest z wysokiej jakości naparów. Od espresso po cappuccino, Włochy są domem dla jednych z najbardziej popularnych kaw na świecie. Ale co sprawia, że włoska kawa jest tak wyjątkowa? W tym artykule poznamy...
Dlaczego warto wybierać oryginalne włoskie makarony?
Włochy to jeden z najchętniej odwiedzanych europejskich krajów. Każdego roku słoneczna Italia przyciąga turystów, którzy kochają to miejsce za wspaniałe zabytki, zapierające dech w piersiach widoki oraz za doskonałą kuchnię. A ta słynie przede wszystkim z makaronów...
Zalety włoskich perfum do prania i suszenia
Włochy przed wiekami słynęły z produkcji perfum. Dzięki temu znane były w całym świecie z niepowtarzalnych kompozycji zapachowych. Nie inaczej jest dzisiaj, ponieważ mieszkańcy Italii lubują się w pięknych zapachach. Wystarczy przejść się ulicą dowolnego włoskiego...
Panettone – święta we włoskim stylu
Choć Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnymi potrawami, wiele osób chce zaskoczyć swoich gości, podając na stół nietypowe specjały. Jeśli należysz do tego grona i zależy Ci na tym, aby na świątecznym stole zagościło coś naprawdę...
Zastosowanie mąki włoskiej
MĄKI WŁOSKIE Włosi używają w kuchni dwóch typów pszenicy – twardej i miękkiej. Na opakowaniach włoskiej mąki z pszenicy twardej pojawiają się napisy farina di grano duro (najlżejsza, najmocniej przemielona i najczystsza mąka uzyskana z twardej pszenicy durum), farina...
Balanzoni/Tortelli Matti
Balanzoni/Tortelli Matti- Szalone pierożki (tortellini) Witam ponownie na naszym blogu 🙂 Dzisiaj przenosimy się do regionu Emilia Romagna, a dokładniej do Bolonii. Opowiem o historii pierożków Tortello Mato i podzielę się przepisem, w którym wykorzystałam mąkę...
Blog powitalny.
Kochani, witam wszystkich na naszym Blogu. Poprzez wpisy, chcielibyśmy zapoznać Was z produktami, znajdującymi się w naszym sklepie. Chcemy Wam przybliżyć ich zastosowanie w życiu codziennym . Zapoznamy Was z ciekawostkami z Włoch, przepisami oraz obyczajami...