Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Dlaczego warto wybierać oryginalne włoskie makarony?

Włochy to jeden z najchętniej odwiedzanych europejskich krajów. Każdego roku słoneczna Italia przyciąga turystów, którzy kochają to miejsce za wspaniałe zabytki, zapierające dech w piersiach widoki oraz za doskonałą kuchnię. A ta słynie przede wszystkim z makaronów podawanych z licznymi sosami. Dowiedz się, dlaczego warto wybierać oryginalne włoskie makarony.

Pasta – kwintesencja Włoch

Włoska pasta, czyli makaron z sosem to kulinarna wizytówka Italii, kochana zarówno przez mieszkańców, jak i przez turystów. Popularność tego dania wynika ze świeżych składników, z jakich przygotowywane są sosy, a przede wszystkim z makaronów doskonałej jakości. Jako że Włosi cenieni są w całym świecie jako eksperci w ich produkcji, makarony te nie mają sobie równych. Wytwarzane są one w zgodzie z tradycyjną recepturą, najczęściej z pszenicy durum. Zawiera ona dużą ilość błonnika oraz witamin i minerałów, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Ponadto dzięki użyciu tego gatunku pszenicy, makaron zawsze ma idealną konsystencję al dente. Do wytwarzania oryginalnych makaronów włoskich wybierane są ziarna wysokiej jakości. Dużą rolę odgrywa także odpowiedni proces ich suszenia, który sprawia, że pszenica nie traci cennych wartości odżywczych, dzięki czemu oryginalny makaron jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Popularne rodzaje włoskich makaronów

Włoskie makarony występują w wielu rodzajach. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • spaghetti – długi, cienki makaron o wszechstronnym zastosowaniu,
  • tagliatelle – długie i płaskie wstążki idealne do gęstych sosów mięsnych i serowych,
  • fettuccine – nieco węższy niż tagliatelle, lepszy do lżejszych sosów,
  • capellini – cieniutkie, długie nitki najlepsze do lekkich sosów i zup,
  • penne – rurki, które doskonale wchłaniają sos,
  • fusilli – świderki do zup i różnorodnych sosów,
  • farfalle – kokardki chętnie serwowane do dań na bazie pomidorów i śmietany,
  • muszle – do zapiekanek i sosów,
  • ravioli – makaron w kształcie poduszeczek z nadzieniem,
  • lasagne – makaron w kształcie dużych, płaskich płatów, stosowany głównie do zapiekanek,
  • tortellini – pierożki z nadzieniem z ciasta makaronowego.
danie z makaronem

Ostatnie artykuły

Jak wybrać dobry płyn do płukania?

Jak wybrać dobry płyn do płukania?

Polscy konsumenci często stają przed dylematem wyboru właściwego środka zmiękczającego do prania. Przy tak wielu różnych rodzajach płynów dostępnych na rynku, może być trudno określić, który z nich najlepiej odpowiada indywidualnym potrzebom. Z naszego wpisu dowiesz...

Zalety włoskich płynów marki Felce Azzurra

Zalety włoskich płynów marki Felce Azzurra

Włoska chemia gospodarcza wyróżnia się bardzo wysoką jakością. Detergenty są nie tylko skoncentrowane i bardzo skuteczne, ale przede wszystkim pięknie pachną. Doskonałym przykładem produktów tego typu są włoskie płyty marki Felce Azzurra. Poznaj ich zalety. Doskonała...

Najpopularniejsze włoskie kawy

Najpopularniejsze włoskie kawy

Kawa jest częścią włoskiej kultury od wieków, a kraj ten znany jest z wysokiej jakości naparów. Od espresso po cappuccino, Włochy są domem dla jednych z najbardziej popularnych kaw na świecie. Ale co sprawia, że włoska kawa jest tak wyjątkowa? W tym artykule poznamy...

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu