Włochy to jeden z najchętniej odwiedzanych europejskich krajów. Każdego roku słoneczna Italia przyciąga turystów, którzy kochają to miejsce za wspaniałe zabytki, zapierające dech w piersiach widoki oraz za doskonałą kuchnię. A ta słynie przede wszystkim z makaronów podawanych z licznymi sosami. Dowiedz się, dlaczego warto wybierać oryginalne włoskie makarony.
Pasta – kwintesencja Włoch
Włoska pasta, czyli makaron z sosem to kulinarna wizytówka Italii, kochana zarówno przez mieszkańców, jak i przez turystów. Popularność tego dania wynika ze świeżych składników, z jakich przygotowywane są sosy, a przede wszystkim z makaronów doskonałej jakości. Jako że Włosi cenieni są w całym świecie jako eksperci w ich produkcji, makarony te nie mają sobie równych. Wytwarzane są one w zgodzie z tradycyjną recepturą, najczęściej z pszenicy durum. Zawiera ona dużą ilość błonnika oraz witamin i minerałów, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Ponadto dzięki użyciu tego gatunku pszenicy, makaron zawsze ma idealną konsystencję al dente. Do wytwarzania oryginalnych makaronów włoskich wybierane są ziarna wysokiej jakości. Dużą rolę odgrywa także odpowiedni proces ich suszenia, który sprawia, że pszenica nie traci cennych wartości odżywczych, dzięki czemu oryginalny makaron jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Popularne rodzaje włoskich makaronów
Włoskie makarony występują w wielu rodzajach. Do najpopularniejszych z nich należą:
- spaghetti – długi, cienki makaron o wszechstronnym zastosowaniu,
- tagliatelle – długie i płaskie wstążki idealne do gęstych sosów mięsnych i serowych,
- fettuccine – nieco węższy niż tagliatelle, lepszy do lżejszych sosów,
- capellini – cieniutkie, długie nitki najlepsze do lekkich sosów i zup,
- penne – rurki, które doskonale wchłaniają sos,
- fusilli – świderki do zup i różnorodnych sosów,
- farfalle – kokardki chętnie serwowane do dań na bazie pomidorów i śmietany,
- muszle – do zapiekanek i sosów,
- ravioli – makaron w kształcie poduszeczek z nadzieniem,
- lasagne – makaron w kształcie dużych, płaskich płatów, stosowany głównie do zapiekanek,
- tortellini – pierożki z nadzieniem z ciasta makaronowego.