Makarony
Wyświetlanie 37–58 z 58 wyników
-
Makaron Rummo Fusilli n.48 400 g bez glutenu
14,00 zł -
Makaron Rummo Mezzi Rigatoni 400 g bez glutenu
14,00 zł -
Makaron Barilla Specialita Gnocchetti Sardi
11,00 zł -
Makaron Barilla Specialita Cellentani
11,00 zł -
Makaron Spaghetti Grossi nr.7 Barilla 500g.
8,50 zł -
Makaron Bavettine nr.11 Barilla 500g.
8,50 zł -
Promocja!
Makaron Puntine nr.23 Barilla 500g.
8,00 zł -
Promocja!
Makaron Gramigna nr.52 Barilla 500g.
8,00 zł -
Promocja!
Barilla Makaron Pasta Mista n.54 0,5kg
7,50 zł -
Promocja!
Makaron Barilla Gnocchi nr 85 0,5 kg orginalny
7,50 zł -
Makaron Ditali Lisci nr 45 Barilla 0,5kg
8,50 zł -
Promocja!
Makaron De Cecco Zitone n.19
11,00 zł -
Makaron Divella Zitoni n.1 500g
10,00 zł -
Promocja!
Makaron De Cecco Zita n.18 Rurki
10,00 zł -
Rummo Conchiglie Rigate n°42 Makaron Rummo 500g
11,50 zł -
Promocja!
Rummo Paccheri Rigati n°150 Makaron Rummo 500g
12,00 zł -
Promocja!
Rummo Elicoidali °49 Makaron Rummo 500g
10,00 zł -
Promocja!
Rummo Gnocchetti Sardi n°63 Makaron Rummo 500g
10,00 zł -
Promocja!
Rummo Paccheri n°111 Makaron Rummo 500g
12,00 zł -
Makaron Ditaloni Lisci nr 46 Barilla 0,5kg
8,50 zł -
Promocja!
Makaron Divella Tagliatelle Paglia e Fieno 500 g
12,00 zł -
Promocja!
Mellin makaron dla niemowląt od 5 miesiąca Semini
10,00 zł
Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej cenionych na świecie. Włoskie makarony to nie tylko smakowite danie, ale także symbol włoskiej tradycji i kultury. Są one uważane za jedno z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych dań włoskich. Za ich wyjątkowym smakiem stoją starannie dobrane sosy, a przede wszystkim makarony najwyższej jakości. Poznaj naszą bogatą ofertę oryginalnych, włoskich makaronów.
Historia włoskiego makaronu
Makaron pojawił się we Włoszech przypuszczalnie około 1300 roku, za sprawą Marco Polo, który przywiózł go ze swojej podróży do Chin. Inne źródła podają jednak, że pierwsze wzmianki o makaronie we włoskich księgach kucharskich pochodzą z XII wieku. Niezależnie od tego, kiedy dokładnie makaron trafił do Włoch, szybko stał się podstawowym składnikiem diety mieszkańców tego kraju.
Popularne rodzaje włoskich makaronów
Makaron zyskał popularność we Włoszech dzięki doskonałemu klimatowi oraz obfitości pszenicy durum, która jest najważniejszym składnikiem tego produktu. Dlatego właśnie makarony włoskie stały się częścią codziennej diety i kultury wielu regionów Włoch. Włoskie makarony można podzielić na kilka kategorii ze względu na ich kształt, teksturę, składniki i sposób podania. Najbardziej popularnymi rodzajami makaronów są spaghetti, które są długie i cienkie, oraz tagliatelle – szerokie i płaskie wstążki. Do innych tradycyjnych włoskich makaronów należą również rigatoni, penne, farfalle, fusilli czy lasagne.