Oliwa, olej
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9
-
Oliwa z oliwek extra vergine Carpelli Firenze nie filtrowana 1000 ml
110,00 zł -
Oliwa z oliwek extra vergine Farchioni Il Casolare 1000 ml
110,00 zł -
Oliwa z oliwek extra vergine Coppini 100% Italiano 1l
106,00 zł -
Oliwa z oliwek extra vergine Carapelli 750 ml
67,00 zł -
Costa D’Oro Olio Grezzo 100% Italiano 1 l
104,00 zł -
Olio di Semi di Arachide Basso 1L
36,00 zł -
Oliwa extra vergine Dante Terre Antiche 1 l
90,00 zł -
Delizie di Calabria oliwa piccantna 90g
47,00 zł -
Oliwa Extra Vergine Farchioni Olio 1L
110,00 zł
Włoska oliwa stanowi jeden z najbardziej cenionych składników w kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym, aromatycznym i zdrowotnym, zdobyła serca miłośników dobrej kuchni na całym świecie. Tradycja produkcji oliwy z oliwek we Włoszech sięga starożytności. Już w czasach rzymskich powszechnie znano zdrowotne właściwości tego wyjątkowego oleju, a samo drzewo oliwne uważane było za symbol pokoju i dostatku. Włosi przekazywali sobie tę tradycję z pokolenia na pokolenie, doskonaląc techniki uprawy drzew oliwnych oraz proces ekstrakcji oliwy. Poznaj naszą ofertę oryginalnych, włoskich oliw.
Proces produkcji włoskiej oliwy
Wytwarzanie wysokiej jakości włoskiej oliwy zaczyna się od odpowiedniej uprawy drzew oliwnych. We Włoszech znajduje się ponad 500 różnych odmian tych drzew rosnących w różnych regionach kraju. Owoce zbiera się ręcznie, aby uniknąć uszkodzeń, a następnie poddaje procesowi tłoczenia na zimno. Dzięki temu uzyskuje się oliwę extra vergine o najwyższej jakości, bogatą w składniki odżywcze i błogosławione wyjątkowym smakiem.
Rodzaje włoskiej oliwy
W zależności od procesu produkcji, regionu pochodzenia oraz cech smakowych i aromatycznych wyróżnia się kilka rodzajów włoskiej oliwy z oliwek, takich jak na przykład oliwa extra vergine di oliva, vergine di oliva czy lampante. Każdy region Włoch może pochwalić się swoimi charakterystycznymi cechami oliwy, które wynikają zarówno ze specyfiki lokalnych odmian drzew oliwnych, jak i z doświadczenia producentów.