Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Ciastka

Kuchnia włoska zachwyca bogactwem smaków i aromatów, dzięki czemu ma szerokie grono zwolenników na całym świecie. Doskonałą jakością wyróżniają się nie tylko makarony czy kawa, ale także pochodzące z Półwyspu Apenińskiego słodycze. Ciastka włoskie oparte są na tradycyjnych recepturach i powstają na bazie naturalnych składników. Są wśród nich zarówno klasyczne babki, ciasteczka z konfiturą czy popularnym nadzieniem cytrynowym, croissanty, jak i uwielbiane przez Włochów kruche ciasteczka. Wśród nich szczególnie chętnie wybierane są ciastka włoskie z migdałami, które cechują się niepowtarzalnym smakiem.

Ciastka migdałowe włoskie

Wśród włoskich wypieków bardzo często można spotkać kruche ciasteczka, których ważnym składnikiem są migdały. Niezwykle popularne są ciasteczka Amaretti, czyli rodzaj biszkoptów z cukru, migdałów, pestek moreli i białek, które wyróżniają się szorstką powierzchnią, a przede wszystkim charakterystycznym zapachem gorzkich migdałów. Oprócz nich bardzo popularne są włoskie ciastka migdałowe Cantucci. Pochodzą one z regionu Toskanii, w ich wnętrzu kryje się zaś cytrusowy aromat, a przede wszystkim duża ilość grubo siekanych migdałów.

Jak wybrać włoskie ciastka?

Przy wyborze włoskich ciasteczek bardzo ważna jest ich jakość. O tym, że włosi przywiązują do niej dużą wagę świadczy powstanie Włoskiej Federacji Szefów Kuchni. Jest to jedyna oficjalna federacja zrzeszająca osoby związane z kulinarnym światem we Włoszech oraz w kilku państwach na świecie, posiadającą odpowiednie kompetencje do przyznawania certyfikatu jakości. Przy wyborze włoskich ciasteczek warto zatem zwrócić uwagę na to, czy posiadają one odpowiedni certyfikat. Oprócz tego niezwykle istotny jest naturalny skład.

Wybierz włoskie ciastka dostępne w naszym sklepie i zapewnij sobie wyjątkowe doznania smakowe.

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu