Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Panettone – święta we włoskim stylu

Choć Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnymi potrawami, wiele osób chce zaskoczyć swoich gości, podając na stół nietypowe specjały. Jeśli należysz do tego grona i zależy Ci na tym, aby na świątecznym stole zagościło coś naprawdę wyjątkowego, zdecyduj się na Panettone. Poznaj niezwykły przepis i zapewnij sobie święta we włoskim stylu.

Czym jest Panettone?

Panettone to tradycyjna włoska babka wypiekana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pochodzi ona z Mediolanu i wyróżnia się nie tylko ciekawym wyglądem, ale przede wszystkim niespotykaną delikatnością i doskonałym smakiem. Ma ona kształt kopuły i może być posypana cukrem pudrem, środek zaś wypełniają aromatyczne owoce kandyzowane. Włoską babkę świąteczną Panettone najczęściej podaje się ze słodkimi winami. Z pewnością będzie ona ozdobą każdego świątecznego stołu i to nie tylko w słonecznych Włoszech, ale także w ośnieżonej Polsce.

Jak przygotować Panettone?

Panettone to ciasto trudne w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo czasochłonne. Mimo to jego niezwykły smak z pewnością zrekompensuje nam czas spędzony w kuchni. Do wypieku potrzebne są papierowe formy do Panettone oraz składniki bardzo dobrej jakości. Należy do nich świeże mleko i jaja od kur z wolnego wybiegu, a przede wszystkim specjalnie wyselekcjonowane mieszanki pszenicy przeznaczone do wypieku ciasta drożdżowego o długim czasie wyrastania. Trzeba bowiem wiedzieć, że zaczyn wymaga kilkunastu godzin leżakowania, a przygotowanie ciasta zajmuje na ogół dwa dni. Aby Panettone nabrało wyjątkowej puszystości i lekkości, musi po upieczeniu chłodzić się w temperaturze pokojowej przez osiem godzin, do góry spodem! Nie ulega więc wątpliwości, że jest to ciasto wykwintne, które będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu i zapewni nam kulinarną ucztę.

balocco panettone

Ostatnie artykuły

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Wykorzystanie przecierów warzywnych w kuchni to doskonały sposób na wprowadzenie bogactwa smaku i wartości odżywczych do różnorodnych potraw. Przeciery warzywne są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo wszechstronne, co pozwala na ich zastosowanie w wielu przepisach....

Zastosowania lecytyny sojowej

Zastosowania lecytyny sojowej

Lecytyna sojowa to naturalny emulgator, który zdobył popularność w różnych dziedzinach przemysłu, w tym w branży spożywczej, kosmetycznej i farmaceutycznej. Wyodrębniana z nasion soi, lecytyna sojowa jest bogata w substancje odżywcze, takie jak fosfolipidy, witaminy i...

Kosmetyki polecane do golenia i pielęgnacji brody

Kosmetyki polecane do golenia i pielęgnacji brody

W dzisiejszych czasach coraz więcej mężczyzn decyduje się na noszenie brody, która stała się symbolem męskości i elegancji. Aby utrzymać brodę w doskonałym stanie, warto zainwestować w wysokiej jakości kosmetyki do golenia i pielęgnacji. Włoskie kosmetyki dla mężczyzn...

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu