Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Panettone – święta we włoskim stylu

Choć Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnymi potrawami, wiele osób chce zaskoczyć swoich gości, podając na stół nietypowe specjały. Jeśli należysz do tego grona i zależy Ci na tym, aby na świątecznym stole zagościło coś naprawdę wyjątkowego, zdecyduj się na Panettone. Poznaj niezwykły przepis i zapewnij sobie święta we włoskim stylu.

Czym jest Panettone?

Panettone to tradycyjna włoska babka wypiekana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pochodzi ona z Mediolanu i wyróżnia się nie tylko ciekawym wyglądem, ale przede wszystkim niespotykaną delikatnością i doskonałym smakiem. Ma ona kształt kopuły i może być posypana cukrem pudrem, środek zaś wypełniają aromatyczne owoce kandyzowane. Włoską babkę świąteczną Panettone najczęściej podaje się ze słodkimi winami. Z pewnością będzie ona ozdobą każdego świątecznego stołu i to nie tylko w słonecznych Włoszech, ale także w ośnieżonej Polsce.

Jak przygotować Panettone?

Panettone to ciasto trudne w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo czasochłonne. Mimo to jego niezwykły smak z pewnością zrekompensuje nam czas spędzony w kuchni. Do wypieku potrzebne są papierowe formy do Panettone oraz składniki bardzo dobrej jakości. Należy do nich świeże mleko i jaja od kur z wolnego wybiegu, a przede wszystkim specjalnie wyselekcjonowane mieszanki pszenicy przeznaczone do wypieku ciasta drożdżowego o długim czasie wyrastania. Trzeba bowiem wiedzieć, że zaczyn wymaga kilkunastu godzin leżakowania, a przygotowanie ciasta zajmuje na ogół dwa dni. Aby Panettone nabrało wyjątkowej puszystości i lekkości, musi po upieczeniu chłodzić się w temperaturze pokojowej przez osiem godzin, do góry spodem! Nie ulega więc wątpliwości, że jest to ciasto wykwintne, które będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu i zapewni nam kulinarną ucztę.

balocco panettone

Ostatnie artykuły

Włoskie perfumy polecane dla kobiet

Włoskie perfumy polecane dla kobiet

Zmysłowe, pełne uroku i tajemniczości – tak można opisać włoskie perfumy, które zdobywają serca kobiet na całym świecie. Wyjątkowe kompozycje zapachowe, inspirowane egzotycznymi podróżami oraz orientalnymi skarbami, sprawiają, że każda kobieta może poczuć się...

Po czym poznać prawdziwy włoski makaron?

Po czym poznać prawdziwy włoski makaron?

Włoska kuchnia to jedna z najbardziej cenionych i popularnych na świecie. Jej sercem są proste, ale wyjątkowe składniki, które tworzą niezapomniane smaki. Jednym z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej jest makaron. W tym artykule przyjrzymy się cechom, które...

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Wykorzystanie przecierów warzywnych w kuchni to doskonały sposób na wprowadzenie bogactwa smaku i wartości odżywczych do różnorodnych potraw. Przeciery warzywne są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo wszechstronne, co pozwala na ich zastosowanie w wielu przepisach....

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu