Choć Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnymi potrawami, wiele osób chce zaskoczyć swoich gości, podając na stół nietypowe specjały. Jeśli należysz do tego grona i zależy Ci na tym, aby na świątecznym stole zagościło coś naprawdę wyjątkowego, zdecyduj się na Panettone. Poznaj niezwykły przepis i zapewnij sobie święta we włoskim stylu.
Czym jest Panettone?
Panettone to tradycyjna włoska babka wypiekana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pochodzi ona z Mediolanu i wyróżnia się nie tylko ciekawym wyglądem, ale przede wszystkim niespotykaną delikatnością i doskonałym smakiem. Ma ona kształt kopuły i może być posypana cukrem pudrem, środek zaś wypełniają aromatyczne owoce kandyzowane. Włoską babkę świąteczną Panettone najczęściej podaje się ze słodkimi winami. Z pewnością będzie ona ozdobą każdego świątecznego stołu i to nie tylko w słonecznych Włoszech, ale także w ośnieżonej Polsce.
Jak przygotować Panettone?
Panettone to ciasto trudne w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo czasochłonne. Mimo to jego niezwykły smak z pewnością zrekompensuje nam czas spędzony w kuchni. Do wypieku potrzebne są papierowe formy do Panettone oraz składniki bardzo dobrej jakości. Należy do nich świeże mleko i jaja od kur z wolnego wybiegu, a przede wszystkim specjalnie wyselekcjonowane mieszanki pszenicy przeznaczone do wypieku ciasta drożdżowego o długim czasie wyrastania. Trzeba bowiem wiedzieć, że zaczyn wymaga kilkunastu godzin leżakowania, a przygotowanie ciasta zajmuje na ogół dwa dni. Aby Panettone nabrało wyjątkowej puszystości i lekkości, musi po upieczeniu chłodzić się w temperaturze pokojowej przez osiem godzin, do góry spodem! Nie ulega więc wątpliwości, że jest to ciasto wykwintne, które będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu i zapewni nam kulinarną ucztę.