Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Włoskie słodycze idealne na deser i podwieczorek

Włoskie słodycze to pyszna i popularna część włoskiej kuchni. Od tradycyjnych cannoli i croissantów po nowoczesne tiramisu i panna cotta – włoskie słodycze są idealne na deser lub podwieczorek. Poznajmy składniki tych pysznych smakołyków.

Czym się wyróżniają włoskie słodycze?

Słodycze ze słonecznej Italii, które można dostać w naszym sklepie z włoskimi słodyczami, oparte są na tradycyjnych recepturach i powstają na bazie naturalnych składników. Są wśród nich zarówno klasyczne babki, ciasteczka z konfiturą czy popularnym nadzieniem cytrynowym, jak i uwielbiane przez Włochów kruche ciasteczka. Wśród włoskich słodyczy znajdziesz także popularne croissanty, które jedzone są przez Włochów na śniadanie, a także liczne słodycze z Nutellą, która produkowana jest właśnie w słonecznej Italii.

Najpopularniejsze włoskie słodycze

Do najpopularniejszych włoskich słodyczy należą:

  • cannoli – to tradycyjne włoskie słodycze, które robi się z ciasta wypełnionego kremowym nadzieniem z ricotty. Ciasto jest zwykle wykonane z mąki, cukru, masła, jaj i smalcu. Nadzienie z ricotty jest zwykle aromatyzowane cukrem, cynamonem, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Cannoli często podaje się z posypką z cukru pudru lub z posiekanymi pistacjami,
  • croissanty – włoskie croissanty to rogaliki z różnorodnym nadzieniem. Jedzone są one przez Włochów na śniadanie w towarzystwie aromatycznej kawy,
  • tiramisu – przyrządza się je z ciasta nasączonego espresso i przełożonego serkiem mascarpone oraz kakao w proszku. Serek mascarpone jest zwykle aromatyzowany cukrem i ekstraktem z wanilii. Tiramisu można podawać na ciepło lub na zimno i często ozdabia się je kakao w proszku, lub posiekanymi orzechami,
  • panna cotta – deser, który przygotowuje się ze śmietany, mleka, cukru, żelatyny i ekstraktu waniliowego. Śmietanę i mleko podgrzewa się do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie dodaje żelatynę, aby zagęścić masę. Następnie masę przelewa się do foremek, aby zastygła, po czym podaje się ją świeżymi owocami lub sosem czekoladowym.
tiramisu

Ostatnie artykuły

Włoskie perfumy polecane dla kobiet

Włoskie perfumy polecane dla kobiet

Zmysłowe, pełne uroku i tajemniczości – tak można opisać włoskie perfumy, które zdobywają serca kobiet na całym świecie. Wyjątkowe kompozycje zapachowe, inspirowane egzotycznymi podróżami oraz orientalnymi skarbami, sprawiają, że każda kobieta może poczuć się...

Po czym poznać prawdziwy włoski makaron?

Po czym poznać prawdziwy włoski makaron?

Włoska kuchnia to jedna z najbardziej cenionych i popularnych na świecie. Jej sercem są proste, ale wyjątkowe składniki, które tworzą niezapomniane smaki. Jednym z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej jest makaron. W tym artykule przyjrzymy się cechom, które...

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Wykorzystanie przecierów warzywnych w kuchni to doskonały sposób na wprowadzenie bogactwa smaku i wartości odżywczych do różnorodnych potraw. Przeciery warzywne są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo wszechstronne, co pozwala na ich zastosowanie w wielu przepisach....

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu