Włoskie słodycze to pyszna i popularna część włoskiej kuchni. Od tradycyjnych cannoli i croissantów po nowoczesne tiramisu i panna cotta – włoskie słodycze są idealne na deser lub podwieczorek. Poznajmy składniki tych pysznych smakołyków.
Czym się wyróżniają włoskie słodycze?
Słodycze ze słonecznej Italii, które można dostać w naszym sklepie z włoskimi słodyczami, oparte są na tradycyjnych recepturach i powstają na bazie naturalnych składników. Są wśród nich zarówno klasyczne babki, ciasteczka z konfiturą czy popularnym nadzieniem cytrynowym, jak i uwielbiane przez Włochów kruche ciasteczka. Wśród włoskich słodyczy znajdziesz także popularne croissanty, które jedzone są przez Włochów na śniadanie, a także liczne słodycze z Nutellą, która produkowana jest właśnie w słonecznej Italii.
Najpopularniejsze włoskie słodycze
Do najpopularniejszych włoskich słodyczy należą:
- cannoli – to tradycyjne włoskie słodycze, które robi się z ciasta wypełnionego kremowym nadzieniem z ricotty. Ciasto jest zwykle wykonane z mąki, cukru, masła, jaj i smalcu. Nadzienie z ricotty jest zwykle aromatyzowane cukrem, cynamonem, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Cannoli często podaje się z posypką z cukru pudru lub z posiekanymi pistacjami,
- croissanty – włoskie croissanty to rogaliki z różnorodnym nadzieniem. Jedzone są one przez Włochów na śniadanie w towarzystwie aromatycznej kawy,
- tiramisu – przyrządza się je z ciasta nasączonego espresso i przełożonego serkiem mascarpone oraz kakao w proszku. Serek mascarpone jest zwykle aromatyzowany cukrem i ekstraktem z wanilii. Tiramisu można podawać na ciepło lub na zimno i często ozdabia się je kakao w proszku, lub posiekanymi orzechami,
- panna cotta – deser, który przygotowuje się ze śmietany, mleka, cukru, żelatyny i ekstraktu waniliowego. Śmietanę i mleko podgrzewa się do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie dodaje żelatynę, aby zagęścić masę. Następnie masę przelewa się do foremek, aby zastygła, po czym podaje się ją świeżymi owocami lub sosem czekoladowym.