Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Włoskie słodycze idealne na deser i podwieczorek

Włoskie słodycze to pyszna i popularna część włoskiej kuchni. Od tradycyjnych cannoli i croissantów po nowoczesne tiramisu i panna cotta – włoskie słodycze są idealne na deser lub podwieczorek. Poznajmy składniki tych pysznych smakołyków.

Czym się wyróżniają włoskie słodycze?

Słodycze ze słonecznej Italii, które można dostać w naszym sklepie z włoskimi słodyczami, oparte są na tradycyjnych recepturach i powstają na bazie naturalnych składników. Są wśród nich zarówno klasyczne babki, ciasteczka z konfiturą czy popularnym nadzieniem cytrynowym, jak i uwielbiane przez Włochów kruche ciasteczka. Wśród włoskich słodyczy znajdziesz także popularne croissanty, które jedzone są przez Włochów na śniadanie, a także liczne słodycze z Nutellą, która produkowana jest właśnie w słonecznej Italii.

Najpopularniejsze włoskie słodycze

Do najpopularniejszych włoskich słodyczy należą:

  • cannoli – to tradycyjne włoskie słodycze, które robi się z ciasta wypełnionego kremowym nadzieniem z ricotty. Ciasto jest zwykle wykonane z mąki, cukru, masła, jaj i smalcu. Nadzienie z ricotty jest zwykle aromatyzowane cukrem, cynamonem, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Cannoli często podaje się z posypką z cukru pudru lub z posiekanymi pistacjami,
  • croissanty – włoskie croissanty to rogaliki z różnorodnym nadzieniem. Jedzone są one przez Włochów na śniadanie w towarzystwie aromatycznej kawy,
  • tiramisu – przyrządza się je z ciasta nasączonego espresso i przełożonego serkiem mascarpone oraz kakao w proszku. Serek mascarpone jest zwykle aromatyzowany cukrem i ekstraktem z wanilii. Tiramisu można podawać na ciepło lub na zimno i często ozdabia się je kakao w proszku, lub posiekanymi orzechami,
  • panna cotta – deser, który przygotowuje się ze śmietany, mleka, cukru, żelatyny i ekstraktu waniliowego. Śmietanę i mleko podgrzewa się do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie dodaje żelatynę, aby zagęścić masę. Następnie masę przelewa się do foremek, aby zastygła, po czym podaje się ją świeżymi owocami lub sosem czekoladowym.
tiramisu

Ostatnie artykuły

Zalety włoskich płynów marki Felce Azzurra

Zalety włoskich płynów marki Felce Azzurra

Włoska chemia gospodarcza wyróżnia się bardzo wysoką jakością. Detergenty są nie tylko skoncentrowane i bardzo skuteczne, ale przede wszystkim pięknie pachną. Doskonałym przykładem produktów tego typu są włoskie płyty marki Felce Azzurra. Poznaj ich zalety. Doskonała...

Najpopularniejsze włoskie kawy

Najpopularniejsze włoskie kawy

Kawa jest częścią włoskiej kultury od wieków, a kraj ten znany jest z wysokiej jakości naparów. Od espresso po cappuccino, Włochy są domem dla jednych z najbardziej popularnych kaw na świecie. Ale co sprawia, że włoska kawa jest tak wyjątkowa? W tym artykule poznamy...

Dlaczego warto wybierać oryginalne włoskie makarony?

Dlaczego warto wybierać oryginalne włoskie makarony?

Włochy to jeden z najchętniej odwiedzanych europejskich krajów. Każdego roku słoneczna Italia przyciąga turystów, którzy kochają to miejsce za wspaniałe zabytki, zapierające dech w piersiach widoki oraz za doskonałą kuchnię. A ta słynie przede wszystkim z makaronów...

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu