Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Włoskie słodycze idealne na deser i podwieczorek

Włoskie słodycze to pyszna i popularna część włoskiej kuchni. Od tradycyjnych cannoli i croissantów po nowoczesne tiramisu i panna cotta – włoskie słodycze są idealne na deser lub podwieczorek. Poznajmy składniki tych pysznych smakołyków.

Czym się wyróżniają włoskie słodycze?

Słodycze ze słonecznej Italii, które można dostać w naszym sklepie z włoskimi słodyczami, oparte są na tradycyjnych recepturach i powstają na bazie naturalnych składników. Są wśród nich zarówno klasyczne babki, ciasteczka z konfiturą czy popularnym nadzieniem cytrynowym, jak i uwielbiane przez Włochów kruche ciasteczka. Wśród włoskich słodyczy znajdziesz także popularne croissanty, które jedzone są przez Włochów na śniadanie, a także liczne słodycze z Nutellą, która produkowana jest właśnie w słonecznej Italii.

Najpopularniejsze włoskie słodycze

Do najpopularniejszych włoskich słodyczy należą:

  • cannoli – to tradycyjne włoskie słodycze, które robi się z ciasta wypełnionego kremowym nadzieniem z ricotty. Ciasto jest zwykle wykonane z mąki, cukru, masła, jaj i smalcu. Nadzienie z ricotty jest zwykle aromatyzowane cukrem, cynamonem, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Cannoli często podaje się z posypką z cukru pudru lub z posiekanymi pistacjami,
  • croissanty – włoskie croissanty to rogaliki z różnorodnym nadzieniem. Jedzone są one przez Włochów na śniadanie w towarzystwie aromatycznej kawy,
  • tiramisu – przyrządza się je z ciasta nasączonego espresso i przełożonego serkiem mascarpone oraz kakao w proszku. Serek mascarpone jest zwykle aromatyzowany cukrem i ekstraktem z wanilii. Tiramisu można podawać na ciepło lub na zimno i często ozdabia się je kakao w proszku, lub posiekanymi orzechami,
  • panna cotta – deser, który przygotowuje się ze śmietany, mleka, cukru, żelatyny i ekstraktu waniliowego. Śmietanę i mleko podgrzewa się do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie dodaje żelatynę, aby zagęścić masę. Następnie masę przelewa się do foremek, aby zastygła, po czym podaje się ją świeżymi owocami lub sosem czekoladowym.
tiramisu

Ostatnie artykuły

Produkty Rio Mare – danie na cały rok

Produkty Rio Mare – danie na cały rok

Rio Mare to włoska marka, która zdobyła uznanie na całym świecie dzięki swoim wysokiej jakości produktom na bazie ryb. Marka Rio Mare jest synonimem wyśmienitego smaku i doskonałego połączenia wartości odżywczych, co czyni ją idealnym wyborem dla każdego, kto ceni...

Lenor Italia – nowe zapachy koncentratów do płukania LENOR

Lenor Italia – nowe zapachy koncentratów do płukania LENOR

Włochy, kraj pełen pięknych krajobrazów, wyjątkowej kuchni i niezapomnianych wrażeń. To właśnie stamtąd czerpiemy inspiracje, aby otoczyć was wyjątkowymi zapachami. Lenor Italia to linia koncentratów do płukania, które przeniosą cię na ulice pięknych włoskich miast i...

Co to są cantucci i jak podawać?

Co to są cantucci i jak podawać?

Cantucci, znane również jako biscotti di Prato, to tradycyjne włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Są to chrupiące, podłużne, podwójnie pieczone ciastka z migdałami. Popularność cantucci przekroczyła granice Włoch i stały się one ulubionym deserem na całym...

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu