Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Włoskie słodycze idealne na deser i podwieczorek

Włoskie słodycze to pyszna i popularna część włoskiej kuchni. Od tradycyjnych cannoli i croissantów po nowoczesne tiramisu i panna cotta – włoskie słodycze są idealne na deser lub podwieczorek. Poznajmy składniki tych pysznych smakołyków.

Czym się wyróżniają włoskie słodycze?

Słodycze ze słonecznej Italii, które można dostać w naszym sklepie z włoskimi słodyczami, oparte są na tradycyjnych recepturach i powstają na bazie naturalnych składników. Są wśród nich zarówno klasyczne babki, ciasteczka z konfiturą czy popularnym nadzieniem cytrynowym, jak i uwielbiane przez Włochów kruche ciasteczka. Wśród włoskich słodyczy znajdziesz także popularne croissanty, które jedzone są przez Włochów na śniadanie, a także liczne słodycze z Nutellą, która produkowana jest właśnie w słonecznej Italii.

Najpopularniejsze włoskie słodycze

Do najpopularniejszych włoskich słodyczy należą:

  • cannoli – to tradycyjne włoskie słodycze, które robi się z ciasta wypełnionego kremowym nadzieniem z ricotty. Ciasto jest zwykle wykonane z mąki, cukru, masła, jaj i smalcu. Nadzienie z ricotty jest zwykle aromatyzowane cukrem, cynamonem, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Cannoli często podaje się z posypką z cukru pudru lub z posiekanymi pistacjami,
  • croissanty – włoskie croissanty to rogaliki z różnorodnym nadzieniem. Jedzone są one przez Włochów na śniadanie w towarzystwie aromatycznej kawy,
  • tiramisu – przyrządza się je z ciasta nasączonego espresso i przełożonego serkiem mascarpone oraz kakao w proszku. Serek mascarpone jest zwykle aromatyzowany cukrem i ekstraktem z wanilii. Tiramisu można podawać na ciepło lub na zimno i często ozdabia się je kakao w proszku, lub posiekanymi orzechami,
  • panna cotta – deser, który przygotowuje się ze śmietany, mleka, cukru, żelatyny i ekstraktu waniliowego. Śmietanę i mleko podgrzewa się do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie dodaje żelatynę, aby zagęścić masę. Następnie masę przelewa się do foremek, aby zastygła, po czym podaje się ją świeżymi owocami lub sosem czekoladowym.
tiramisu

Ostatnie artykuły

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Wykorzystanie przecierów warzywnych w kuchni to doskonały sposób na wprowadzenie bogactwa smaku i wartości odżywczych do różnorodnych potraw. Przeciery warzywne są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo wszechstronne, co pozwala na ich zastosowanie w wielu przepisach....

Zastosowania lecytyny sojowej

Zastosowania lecytyny sojowej

Lecytyna sojowa to naturalny emulgator, który zdobył popularność w różnych dziedzinach przemysłu, w tym w branży spożywczej, kosmetycznej i farmaceutycznej. Wyodrębniana z nasion soi, lecytyna sojowa jest bogata w substancje odżywcze, takie jak fosfolipidy, witaminy i...

Kosmetyki polecane do golenia i pielęgnacji brody

Kosmetyki polecane do golenia i pielęgnacji brody

W dzisiejszych czasach coraz więcej mężczyzn decyduje się na noszenie brody, która stała się symbolem męskości i elegancji. Aby utrzymać brodę w doskonałym stanie, warto zainwestować w wysokiej jakości kosmetyki do golenia i pielęgnacji. Włoskie kosmetyki dla mężczyzn...

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu