Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Balanzoni/Tortelli Matti
Balanzoni/Tortelli Matti- Szalone pierożki (tortellini)

 

Witam ponownie na naszym blogu 🙂

Dzisiaj przenosimy się do regionu Emilia Romagna, a dokładniej do Bolonii. Opowiem o historii pierożków Tortello Mato i podzielę się przepisem, w którym wykorzystałam mąkę Barilla.

Mąka BARILLA TIPO 00 di grano tenero, jest dostępna w naszym sklepie.

W Emilii-Romanii jest nieskończenie wiele rodzajów świeżych makaronów jajecznych, takich jak: tagliatelle, tortellini, passatelli czy tagliolini.
Ale jest też mniej znany boloński klejnot: Balanzoni
!
Pierożki Balanzoni pod względem wielkości są umiejscowione pomiędzy tortelloni (które są duże), a tortellini (małej wielkości).
Elementem, który nadaje im charakterystyczny kolor jest szpinak, dzięki któremu pierożki mają piękny zielony kolor.
Połączenie tego rodzaju ciasta i niespotykanego w Polsce nadzienia sprawia, że są naprawdę wyjątkowe.
Nadzienie jest niezwykle delikatne i smaczne, zawiera ricottę i mortadelę.

SKĄD POCHODZĄ BALANZONI?
Balanzoni to świeży makaron, typowy dla Bolonii, spożywany kiedyś w okresie karnawału. I właśnie od karnawału ten makaron bierze swoją nazwę: typową i najbardziej reprezentatywną maską Bolonii jest Balanzone.

Typowe dla Bolonii, tradycyjne Balanzoni, jak wspomniałam wyżej- były spożywane w okresie karnawału. Pierwotnie wykonywano je, tworząc nadzienie z resztek produktów pozostałych w lodówce. Ale jak każda tradycja, ta również ewoluowała z biegiem czasu, a Balanzoni były udoskonalane przez lata, stając się godnym uwagi daniem regionalnym.

 Przepis na około 60 pierożków:

Składniki na ciasto:
300g mąki
2 średnie jajka
100g szpinaku (gotowanego, wyciskanego i posiekanego)
gałka muszkatołowa

Składniki do farszu:
250g sera ricotta
180g mortadeli
150g startego Parmigiano Reggiano
2 średnie jajka
sól, pieprz do smaku

Składniki do podania:
speck, ewentualnie boczek (przysmażony na oleju OLIO EXTRA VERGINE DI OLIVA MONINI)
masło
szałwia

Przygotowanie:

  • Wymieszaj mąkę ze szpinakiem, jajkiem i gałką muszkatołową.
  • Wyrób elastyczne ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki  na około pół godziny.Ciasto

 

  • Zmiel lub posiekaj drobniutko mortadelę i wymieszaj z ricottą, parmezanem i jajkami, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
    Ripieno Balanzoni 320x427a
  • Ciasto rozwałkuj cieniutko i wykrój dość duże kwadraty po około 8/9 cm z każdej strony.
  • Nałóż nadzienie na każdy kwadrat, zamknij go łącząc przeciwległe rogi i sklejając ze sobą boki.Balanzoni Ripieni 320x427 1
  • W ten sposób otrzymasz trójkąty. Teraz tylko musisz połączyć ze sobą dwa powstałe rogi, aby pierożek przybrał kształt jak na zdjęciu poniżej.
    Balanzone
  • Ugotuj Balanzoni we wrzącej osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej, i wrzuć pokrojony w kostkę lub paseczki boczek. Zarumienić.
  • Następnie dodaj Balanzoni na patelnię i przesmaż przez kilka minut.
  • Balanzoni są gotowe do podania. 

BUON APETITO!

 

 

balanzoni

Ostatnie artykuły

Włoskie perfumy polecane dla kobiet

Włoskie perfumy polecane dla kobiet

Zmysłowe, pełne uroku i tajemniczości – tak można opisać włoskie perfumy, które zdobywają serca kobiet na całym świecie. Wyjątkowe kompozycje zapachowe, inspirowane egzotycznymi podróżami oraz orientalnymi skarbami, sprawiają, że każda kobieta może poczuć się...

Po czym poznać prawdziwy włoski makaron?

Po czym poznać prawdziwy włoski makaron?

Włoska kuchnia to jedna z najbardziej cenionych i popularnych na świecie. Jej sercem są proste, ale wyjątkowe składniki, które tworzą niezapomniane smaki. Jednym z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej jest makaron. W tym artykule przyjrzymy się cechom, które...

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Jak wykorzystać w kuchni przeciery warzywne?

Wykorzystanie przecierów warzywnych w kuchni to doskonały sposób na wprowadzenie bogactwa smaku i wartości odżywczych do różnorodnych potraw. Przeciery warzywne są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo wszechstronne, co pozwala na ich zastosowanie w wielu przepisach....

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu