Napisz

prontoitalia.pl@gmail.com

Zadzwoń

722 182 520

ul. Kościuszki 329

Chocznia

Balanzoni/Tortelli Matti
Balanzoni/Tortelli Matti- Szalone pierożki (tortellini)

 

Witam ponownie na naszym blogu 🙂

Dzisiaj przenosimy się do regionu Emilia Romagna, a dokładniej do Bolonii. Opowiem o historii pierożków Tortello Mato i podzielę się przepisem, w którym wykorzystałam mąkę Barilla.

Mąka BARILLA TIPO 00 di grano tenero, jest dostępna w naszym sklepie.

W Emilii-Romanii jest nieskończenie wiele rodzajów świeżych makaronów jajecznych, takich jak: tagliatelle, tortellini, passatelli czy tagliolini.
Ale jest też mniej znany boloński klejnot: Balanzoni
!
Pierożki Balanzoni pod względem wielkości są umiejscowione pomiędzy tortelloni (które są duże), a tortellini (małej wielkości).
Elementem, który nadaje im charakterystyczny kolor jest szpinak, dzięki któremu pierożki mają piękny zielony kolor.
Połączenie tego rodzaju ciasta i niespotykanego w Polsce nadzienia sprawia, że są naprawdę wyjątkowe.
Nadzienie jest niezwykle delikatne i smaczne, zawiera ricottę i mortadelę.

SKĄD POCHODZĄ BALANZONI?
Balanzoni to świeży makaron, typowy dla Bolonii, spożywany kiedyś w okresie karnawału. I właśnie od karnawału ten makaron bierze swoją nazwę: typową i najbardziej reprezentatywną maską Bolonii jest Balanzone.

Typowe dla Bolonii, tradycyjne Balanzoni, jak wspomniałam wyżej- były spożywane w okresie karnawału. Pierwotnie wykonywano je, tworząc nadzienie z resztek produktów pozostałych w lodówce. Ale jak każda tradycja, ta również ewoluowała z biegiem czasu, a Balanzoni były udoskonalane przez lata, stając się godnym uwagi daniem regionalnym.

 Przepis na około 60 pierożków:

Składniki na ciasto:
300g mąki
2 średnie jajka
100g szpinaku (gotowanego, wyciskanego i posiekanego)
gałka muszkatołowa

Składniki do farszu:
250g sera ricotta
180g mortadeli
150g startego Parmigiano Reggiano
2 średnie jajka
sól, pieprz do smaku

Składniki do podania:
speck, ewentualnie boczek (przysmażony na oleju OLIO EXTRA VERGINE DI OLIVA MONINI)
masło
szałwia

Przygotowanie:

  • Wymieszaj mąkę ze szpinakiem, jajkiem i gałką muszkatołową.
  • Wyrób elastyczne ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki  na około pół godziny.Ciasto 271x300

 

  • Zmiel lub posiekaj drobniutko mortadelę i wymieszaj z ricottą, parmezanem i jajkami, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
    Ripieno Balanzoni 320x427a 297x300
  • Ciasto rozwałkuj cieniutko i wykrój dość duże kwadraty po około 8/9 cm z każdej strony.
  • Nałóż nadzienie na każdy kwadrat, zamknij go łącząc przeciwległe rogi i sklejając ze sobą boki.Balanzoni Ripieni 320x427 1 267x300
  • W ten sposób otrzymasz trójkąty. Teraz tylko musisz połączyć ze sobą dwa powstałe rogi, aby pierożek przybrał kształt jak na zdjęciu poniżej.
    Balanzone 300x219
  • Ugotuj Balanzoni we wrzącej osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej, i wrzuć pokrojony w kostkę lub paseczki boczek. Zarumienić.
  • Następnie dodaj Balanzoni na patelnię i przesmaż przez kilka minut.
  • Balanzoni są gotowe do podania. 

BUON APETITO!

 

 

balanzoni

Ostatnie artykuły

Kosmetyki polecane do golenia i pielęgnacji brody

Kosmetyki polecane do golenia i pielęgnacji brody

W dzisiejszych czasach coraz więcej mężczyzn decyduje się na noszenie brody, która stała się symbolem męskości i elegancji. Aby utrzymać brodę w doskonałym stanie, warto zainwestować w wysokiej jakości kosmetyki do golenia i pielęgnacji. Włoskie kosmetyki dla mężczyzn...

Jak lecytyna sojowa wpływa na zdrowie?

Jak lecytyna sojowa wpływa na zdrowie?

Lecytyna sojowa to związek pochodzenia roślinnego, uzyskiwany najczęściej z nasion soi. Jest to naturalny emulgator, który znajduje szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. W kontekście zdrowia człowieka lecytyna sojowa ma wiele...

Soki-nektary yoga dlaczego są takie dobre i niezastąpione?

Soki-nektary yoga dlaczego są takie dobre i niezastąpione?

W dobie coraz większej dbałości o zdrowie i jakość spożywanych produktów, warto zwrócić uwagę na soki i nektary włoskiej marki Yoga. Wykorzystując doświadczenie, które sięga roku 1949, firma konsekwentnie oferuje wyjątkowy produkt, będący synonimem tradycji i natury....

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu